GYED extra és diplomás GYED – a kormány döntött

payrolllogo-e1383215643614A kormány döntött a családtámogatási és társadalombiztosítási ellátásokat érintő változtatásokról.
2014. január 1-től módosuló illetve újonnan bevezetésre kerülő családtámogatási rendszert kedvező irányba elmozdító változások az alábbi 4 pontban foglalhatóak össze:

1. A GYES és GYED folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után (Gyed extra),
2. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak,
3. Bevezetik a diplomás GYED intézményét,
4. A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók számára újabb adókedvezmények válnak elérhetővé.

Nézzük pontról pontra mit is jelentenek ezek az intézkedések a gyakorlatban:

Munkavállalás a gyermek 1 éves kora után:

A jövő évtől, ha egy szülő a gyermek 1 éves kora után újra munkába szeretne állni, akkor nem kell lemondania a gyermeke után járó GYED-ről vagy GYES-ről, hanem párhuzamosan jogosulttá válik mind a munkajövedelemre mind az ellátások összegére. Nagy segítség lehet ez azon édesanyáknak, akik részmunkaidőben kívánnak munkát vállalni gyermekük mellett, mert ennek 2014-től nincs akadálya, ahogy a teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak sem.

Ha számszerűsíteni akarjuk a változást, hogy mit is jelent ez egy család esetében, akkor például egy másfél éves gyermeket nevelő anyuka, aki jogosult havi 105.000 Ft GYED-re, 12.200 Ft családi pótlékra és munkát kíván vállalni havi nettó 90.000 Ft díjazással (napi 4 órában), annak az alábbiak szerint alakul a NETTÓ jövedelme a vizsgált két évben:

2013. év

GYES (le kellett mondania a GYED-ről): 25.650 Ft
Családi pótlék: 12.200 Ft
Munkabér: 90.000 Ft
_______________________________________
Összes Nettó jövedelem: 127.850 Ft


2014. év

GYED: 105.000 Ft
Családi pótlék: 12.200 Ft
Munkabér: 90.000 Ft
_______________________________________
Összes Nettó jövedelem: 207.200 Ft

Ahogy a példa is mutatja, amennyiben az anyuka szeretne dolgozni másfél éves gyermeke mellett és meg tudja oldani akár bölcsődében vagy nagyszülőknél a gyermek elhelyezését, úgy valóban megéri munkát vállalni 2014-től, akár részmunkaidőben is!

Testvér születése

Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így nem kell választani az ellátások között, azaz nem kell lemondani az egyik ellátásról a másik ellátás javára, hanem párhuzamosan mindkét gyermek után jogosult lesz az anyuka vagy az apuka az ellátás igénybevételére , legyen szó akár GYES-ről akár GYED-ről.

Nézzünk példát erre az esetre is, megtartva a fenti példánkat azzal a különbséggel, hogy az anyuka másfél éves gyermeke mellett nem dolgozni szeretne, hanem várja második gyermekét.

Várható szülés dátuma 2013. december 28. Elképzelhető, hogy a gyermek időben megszületik, de az is lehet, hogy jól érzi magát anyukája pocakjában és csak 2014. január 02-án születik meg. (A részletes szabályok és a pontos törvényi szövegezés még nem ismert, így előfordulhat, hogy a már 2014-ben leadott igények esetében is az új szabály lesz érvényben. A részletszabályokról majd tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!)

Jövedelmek alakulása az érintett két évben:

2013. év

1. Gyermek után GYED: nem jogosult
2. Gyermek után TGYÁS 125.000 Ft
Családi pótlék: 26.600 Ft
______________________________________
Összes nettó jövedelem: 151.600 Ft

2014. év

1. Gyermek után GYED: 105.000 Ft
2. Gyermek után TGYÁS 125.000 Ft
Családi pótlék: 26.600 Ft
_______________________________________
Összes nettó jövedelem: 256.600 Ft

Jól látható a példából, hogy ezen intézkedés is kedvezően fogja érinti a családok anyagi helyzetét és talán ösztönözni fogja a gyermekvállalási kedvet.

Diplomás GYED

A harmadik intézkedés a diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet. Diplomás gyedet azok az anyák kaphatnak a gyermek egy éves koráig, akiknek két aktív félévet meghaladó jogviszonyuk van valamilyen felsőfokú képzés nappali tagozatán. Egyéves kor után gyest kapnának.

Nagy előrelépésnek számít ez a tanuló diákok számára, hiszen eddig összesen 180 nap került beszámításra a diák évekből, ami önmagában még kevés volt a TGYÁS, GYED jogosultsághoz, ehhez még legalább 185 nap biztosításban töltött idő megszerzésére volt szükség. Ha ez nem sikerült, akkor csak GYES-re volt jogosult az anyuka alanyi jogon.

Bővülő adókedvezmény

A kormány negyedik intézkedése a három- vagy többgyermekes családokat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy megnövelik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel, így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük a munkáltatóknak semmit).

Szakértőnk
Strack Bernadett

Payroll Consulting Könyvelő és Tanácsadó Iroda
Cím: 2085 Pilisvörösvár, Iskola u. 33.
Telefon: 20/3 71-0428
Honlap: www.payroll-consulting.hu